Η Καρδαμύλη, η αρχόντισσα του Μεσσηνιακού κόλπου, βρίσκεται 36 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καλαμάτας, στη Μάνη, στο μεσαίο πόδι της Πελοποννήσου, στους πρόποδες του μαγευτικού Ταΰγετου. Είναι ένας τόπος που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο που αναζητούν ένα προορισμό όπου να χαλαρώνουν, να βρίσκουν έμπνευση και να ανακαλύπτουν ξανά την χαρά της ζωής .
Μια από τις επτά περίφημες πόλεις που ο Αγαμέμνονας προσέφερε στον Αχιλλέα για να μην εγκαταλείψει τον πόλεμο εναντίων των Τρώων και η μόνη που κατοικείται ακόμα, η Καρδαμύλη είναι μια γη γεμάτη αντιφάσεις κι όμως τόσο αρμονική ώστε δημιουργεί ένα αίσθημα ηρεμίας και ανάτασης. Ο ιδανικός συνδυασμός θάλασσας και βουνού, άγριας, και ταυτοχρόνως ήρεμης φύσης, με απόκρημνα φαράγγια και μαγευτικές παραλίες, πετρόκτιστα σπίτια και ηλιόλουστους πύργους, ασημένιους ελαιώνες και βραχώδεις ακτές, τον πανύψηλο Ταΰγετο και υπέροχους απομονωμένους ορμίσκους με καταγάλανα νερά.
Αν και το Diapori Suites Hotel είναι ένα ελκυστικό καταφύγιο που μπορεί να κρατήσει στους κόλπους του τον επισκέπτη, είναι ταυτοχρόνως και ιδανικό εφαλτήριο για να γνωρίσετε την Καρδαμύλη, μια περιοχή που αξίζει να ανακαλύψετε. Με πλούσια βλάστηση από ελαιόδεντρα, πεύκα και κυπαρίσσια, διαθέτει μια ονειρεμένη βραχώδη ακτoγραμμή με απροσδόκητους κολπίσκους και παραλίες για να απολαύσετε τη θάλασσα, ενώ τα ελικοειδή μονοπάτια της σας προσκαλούν να εξερευνήσετε τη μαγευτική ενδοχώρα.
Ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο, μέσα στο γραφικό λιμανάκι της Καρδαμύλης, βρίσκεται μια μικρή παραλία με βότσαλα, 2 λεπτά με τα πόδια. Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου μπορούν να κολυμπήσουν εκεί ή να δοκιμάσουν τις άλλες όμορφες παραλίες της περιοχής:
Παραλία Καλαμίτσι: Γραφική παραλία με βότσαλα και άμμο με όμορφα κωνοφόρα δέντρα στο φόντο, βρίσκεται περίπου 800 μέτρα από το ξενοδοχείο, χωρίς, όμως, καμία τουριστική υποδομή.
Παραλία Ριτσά: Κρυμμένη από το δρόμο, η κυρίως παραλία της Καρδαμύλης απλώνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου κι έχει λευκά βότσαλα και καθαρά γαλάζια νερά. Υπάρχουν ξαπλώστρες και ομπρέλες προς ενοικίαση καθώς και ταβέρνες, καφέ και καντίντες για σνακ ή φαγητό.
Παραλία Φονέας: Τέσσερα χιλιόμετρα νοτίως της Καρδαμύλης, εκεί που καταλήγει το φαράγγι της Νούπαντης, σχηματίζεται μια εντυπωσιακή παραλία με βότσαλα, βαθυγάλανα νερά και ένα μεγάλο εντυπωσιακό βράχο στη μέση. Μία μικρή καντίνα λειτουργεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Παραλία Δελφίνια: Σε απόσταση 4,5 χιλιομέτρων, από την Καρδαμύλη, βρίσκεται μια πανέμορφη προστατευμένη παραλία με άμμο και μικρά βότσαλα. Είναι προσπελάσιμη με τα πόδια από ένα σύντομο μονοπάτι. Μία μικρή καντίνα λειτουργεί κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Η υπέροχη ακτογραμμή της περιοχής προσφέρει έναν εξίσου μαγευτικό υποβρύχιο κόσμο. Το γειτονικό χωριό της Στούπας φιλοξενεί ένα κέντρο καταδύσεων που ενοικιάζει τον κατάλληλο εξοπλισμό και προσφέρει μαθήματα για αρχάριους και έμπειρους δύτες.
Πανέμορφα πεζοπορικά μονοπάτια που ξεκινούν από την Καρδαμύλη κινούνται κυκλικά προς την ενδοχώρα ή προς την επιβλητική κορυφή του Ταϋγέτου, μέσα σε ένα τοπίο με όμορφα φαράγγια, γοητευτικούς οικισμούς, οχυρωμένους πύργους και βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες. Η περιοχή προσελκύει πολλούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο, καθώς διαθέτει ένα καλά διατηρημένο δίκτυο μονοπατιών ή καλντεριμιών, και διαδρομών κατάλληλων για ποδηλασία, όλα καλά χαρτογραφημένα και επαρκώς σημαδεμένα.
Ένα από τα πολλά αξιοθέατα της περιοχής είναι το φαράγγι του Βυρού, λίγο έξω από την Καρδαμύλη, όπου βρίσκονται δύο εγκαταλελειμμένα μεταβυζαντινά μοναστήρια. Μπορείτε να ανεβείτε το ποτάμι από τις εκβολές του φαραγγιού μέχρι τις πηγές του ποταμού Βυρού και να θαυμάσετε το παρθένο άγριο τοπίο. Αυτή η ευλογημένη περιοχή έχει άλλα δύο πανέμορφα φαράγγια, το Φαράγγι της Νούπαντης που φτάνει μέχρι την παραλία του Φόνεα και το φαράγγι του Ρίντομο που καταλήγει στην παραλία της Σάντοβα, λίγο έξω από την Καλαμάτα. Το ξενοδοχείο προσφέρει λεπτομερείς χάρτες πεζοπορίας για όλους όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν την περιοχή. Αν οι πελάτες του ξενοδοχείου το επιθυμούν υπάρχουν στην περιοχή επαγγελματίες οδηγοί βουνού που μπορούν να οργανώσουν πεζοπορικές, ορειβατικές και ποδηλατικές εξορμήσεις.
Ανάμεσα στο Καλαμίτσι και το χωριό Προαστίο υπάρχει ένα εξαιρετικό πεδίο αναρρίχησης που δημιουργήθηκε πρόσφατα για τους οπαδούς του αθλήματος. Το αναρριχητικό πεδίο της Αγίας Πελαγίας είναι ιδανικό για αναρρίχηση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και αποτελείται από 3 πεδία με 33 ασβεστολιθικές διαδρομές μέσης δυσκολίας (από 5Β έως 6Β).
Η Καρδαμύλη είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς της Ελλάδας. Αναφέρεται με το σημερινό της όνομα στην Ιλιάδα του Ομήρου η οποία γράφτηκε περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ.. Κατοικείται αδιάλειπτα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και αποτελείται από τον νεότερο οικισμό που εκτείνεται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, την Κάτω Καρδαμύλη ή Παλαιά Πόλη, την οχυρωμένη Άνω Καρδαμύλη στην άκρη του φαραγγιού του Βυρού και την Αρχαία Καρδαμύλη.
Στο επάνω πλευρά της κεντρικής πλατείας της Καρδαμύλης βρίσκεται η καλοδιατηρημένη συνοικία της Παλιάς Πόλης ή Κάτω Καρδαμύλης. Είναι ένας προεπαναστατικός πετρόκτιστος οικισμός, που αποτελείται από 60 κτίρια, πολλά από τα οποία είναι καλά διατηρημένες οικίες, πύργοι και πυργοκατοικίες, εξαιρετικά παραδείγματα της εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας. Η διαίρεση του οικισμού σε τέσσερις ξεχωριστές γειτονιές δείχνει ότι χτίστηκαν από τέσσερις οικογενειακούς πυρήνες.
Οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων (Παλιά Καρδαμύλη).
Το συγκρότημα, κτισμένο σε μικρό, βραχώδες ύψωμα στο βόρειο άκρο του οικισμού της Καρδαμύλης, δεσπόζει στην είσοδο του οικισμού, εποπτεύοντας τον μεσσηνιακό κόλπο και τις χερσαίες διαβάσεις. Υπήρξε η έδρα της «καπετανίας» της Ανδρούβιστας, την οποία διοίκησαν για περισσότερα από 200 χρόνια οι Τρουπάκηδες (Μούρτζινοι), ένα από τα ισχυρότερα γένη της Μάνης, που εντοπίζονται στις γραπτές πηγές από το 17ο αι.
Η ανέγερση των πρώτων κτηρίων του τοποθετείται στα τέλη του 17ου αι., ενώ συνεχείς ανακατασκευές και προσθήκες πραγματοποιούνται έως τις αρχές του 19ου αι. Το συγκρότημα διαθέτει τρεις αμυντικούς περιβόλους εντός των οποίων υπήρχαν μια τριώροφη οχυρή κατοικία («οντάς») με μαγειρείο και στέρνα, ένας ψηλός πολεμόπυργος, ελαιοτριβείο, σιδηρουργείο και άλλα βοηθητικά κτίσματα, καθώς και ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα, οικογενειακή εκκλησία του γένους των Μούρτζινων.
Το οχυρό συγκρότημα με τα επιμέρους κτίσματα αυτού έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Οι κληρονόμοι των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων, Μαρία και Ελένη Μπουκουβαλέα, το παραχώρησαν το 1967 στο Ελληνικό Δημόσιο με τον όρο να γίνει Μουσείο. Η αναστήλωσή του πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε πρώτη φάση τα έτη 1999-2004 (αποκατάσταση πυργόσπιτου και μετατροπή του σε μουσείο με θέμα τους οικισμούς της Μάνης) και σε δεύτερη τα έτη 2012-2014 (συνολική αποκατάσταση όλων των κτηρίων του συγκροτήματος – πολεμόπυργου, ελαιοτριβείου, ναού Αγίου Σπυρίδωνα και εξωτερικού περιβόλου).
Στους χώρους του συγκροτήματος, που αποτελεί οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, επισκέψιμο για το κοινό, διοργανώνονται από την υπεύθυνη για τη λειτουργία του Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις (συναυλίες, περιοδικές εκθέσεις αρχαίας και σύγχρονης τέχνης).
Θερινό Ωράριο λειτουργίας: 8.00 π.μ. – 8.00 μ.μ.
Τιμή εισιτηρίου: 2 €, μειωμένο 1€.
Άτομα έως 18 ετών: δωρεάν είσοδος.
Άτομα άνω των 65 ετών: μειωμένο εισιτήριο.
Τηλ. επικοινωνίας 27210 73638 &27210 2534
Η Καρδαμύλη κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η Καρδαμύλη έπαιξε κι αυτή το δικό της ένδοξο ρόλο στην επανάσταση του 1821. Τον Ιανουάριο του 1821, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βρήκε καταφύγιο στο σπίτι του Παναγιώτη Τρουπάκη-Μούρτζινου, και μαζί άρχισαν να σχεδιάζουν την επανάσταση. Στις 21 Μαρτίου 1821, 2.500 Μανιάτες ξεκίνησαν από την Καρδαμύλη για να απελευθερώσουν την πόλη της Καλαμάτας και στη συνέχεια όλη την υπόλοιπη Πελοπόννησο, υπό την ηγεσία του Κολοκοτρώνη, του Τρουπάκη-Μουρτζίνου και του γιου του, Διονύσιου, και άλλων περίφημων Μανιατών. Στην είσοδο του οχυρού συγκροτήματος υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που μνημονεύει την άφιξή του Κολοκοτρώνη στην περιοχή.
Πάνω από την Άνω Καρδαμύλη βρίσκεται ένας τεράστιος επίπεδος βράχος με πυκνή βλάστηση που είναι δύσκολα προσπελάσιμος. Στην κορυφή αυτού του βράχου κείτονται τα ερείπια της αρχαίας Καρδαμύλης, ένας κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος που περιμένει την ανασκαφική σκαπάνη για να αποκαλύψει τα μυστικά του. Ο χώρος δεν είναι προσβάσιμος.
Στο μονοπάτι που οδηγεί από την Άνω Καρδαμύλη προς τον ειδυλλιακό οικισμό της Αγίας Σοφίας, βρίσκονται δύο πανομοιότυποι ελληνιστικοί θαλαμοειδείς τάφοι λαξεμένοι πάνω στον βράχο , οι οποίοι σύμφωνα με τον Στράβωνα ανήκουν στους δίδυμους αδελφούς Κάστωρ και Πολυδεύκη. Μητέρα τους ήταν η Λήδα, βασίλισσα της Σπάρτης, αλλά είχαν διαφορετικό πατέρα. Ο Κάστωρ ήταν ο θνητός γιος του Τυνδάρεως, βασιλιά της Σπάρτης και ο Πολυδεύκης του Δία, ο οποίος μεταμφιέστηκε σε κύκνο και αποπλάνησε την Λήδα. Σύμφωνα με μια εκδοχή του μύθου, η Λήδα γέννησε δύο αυγά, ένα με τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και ένα με την Ωραία Ελένη και την Κλυταιμνήστρα. Ο Πολυδεύκης ζήτησε από τον πατέρα του να μοιραστεί το ήμισυ της αθανασίας του με τον αδελφό του ώστε να τύχουν της ίδιας μοίρας. Πεθαίνοντας έγιναν τα δύο πιο λαμπερά αστέρια του αστερισμού των Διδύμων. Τους έθαψαν μαζί για να τιμήσουν την αδελφική τους αγάπη. Ο Κάστωρ και ο Πολυδεύκης ήταν θεότητες του φωτός, προσωποποιούσαν την ακεραιότητα και την ανθεκτικότητα, ήταν προστάτες των ναυτικών και είχαν συμμετάσχει στην Αργοναυτική εκστρατεία.
Το σπίτι του θρυλικού ταξιδιωτικού συγγραφέα και ήρωα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου Πάτρικ Λη Φέρμορ και της συζύγου του Τζόαν είναι από μόνο του ένας καλός λόγος για να επισκεφθείτε την Καρδαμύλη. Θεωρείται ένα από τα ομορφότερα σπίτια της Ελλάδας, αν όχι της Μεσογείου. Χτισμένο με τοπική πέτρα στην αρχή της δεκαετίας του 1960, σε “μια χερσόνησο που καταλήγει σε παραλίες με σχήμα ημισελήνου … σε έναν απαλά επικλινή κόσμο απόλυτης μαγικής ομορφιάς“, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Φέρμορ, έχει φιλοξενήσει από την δεκαετία του 1970 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μέλη βασιλικών οικογενειών, διπλωμάτες, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Το σπίτι ανακαινίστηκε πρόσφατα και είναι πλέον ανοικτό στο κοινό. Στο σπίτι έλαβε χώρα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων της χολιγουντιανής ταινίας «Πριν από τα μεσάνυχτα» με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και την Ζιλί Ντελπί.
Τα πραγματικά γεγονότα που ενέπνευσαν ένα από τα κλασσικά αριστουργήματα της σύγχρονης λογοτεχνίας, τον «Βίο και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» του Νίκου Καζαντζάκη, συνέβησαν λίγο έξω από την Καρδαμύλη, ανάμεσα στα ορυχεία λιγνίτη της Πραστόβας και στην παραλία Καλογριά της Στούπας. Τα έτη 1916-1918, ο νεαρός συγγραφέας και ιδιοκτήτης των ορυχείων συνάντησε τον μεταλλωρύχο Γιώργο Ζορμπά, τον άνθρωπο που ενέπνευσε τον βασικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος. Ο Ζορμπάς, με τη ζωντάνια του, την απλή του φιλοσοφία και την αγάπη προς τη ζωή, έγινε ο “μέντορας" του αφηγητή και του έμαθε πως: «Η ευτυχία είναι πράγμα απλό και λιτοδίαιτο – ένα ποτήρι κρασί, ένα κάστανο, ένα φτωχικό μαγκάλι, η βουή της θάλασσας. Τίποτα άλλο». Το εγκαταλελειμμένο ορυχείο βρίσκεται πριν από την είσοδο της Στούπας, στα αριστερά του κεντρικού δρόμου, ενώ στη δεξιά γωνία της όμορφης παραλίας της Καλογριάς υπάρχει ακόμη η ταπεινή κατοικία του Ζορμπά.
To «Τελωνείο» είναι ένα αρχιτεκτονικό σύνολο (συγκρότημα) που αποτελείται από δύο λιθόκτιστα κτήρια, του οποίου ο πυρήνας (17ος αι.) είναι ένα διώροφο επίμηκες οχυρό κτίσμα («μακρυνάρι») που χρησίμευε παλαιότερα ως τελωνείο και αποθήκη της οικογένειας των Τρουπάκηδων-Μούρτζινων (διοικητών της καπετανίας της Ανδρούβιστας για περισσότερα από 200 χρόνια) και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της προεπαναστατικής Μάνης. Βρίσκεται στα νότια του πυκνού τμήματος του οικισμού της Καρδαμύλης, στον όρμο με το παλαιό λιμανάκι. Σε απόσταση 6 μέτρων από το τελωνείο βρίσκεται ο μικρός μεταβυζαντινός ναός του Άη Γιαννάκη, στην ίδια περιοχή υψώνεται η βάρδια (πύργος ελέγχου-βίγλα) Δημητρέα που ανάγεται στον 18ο αι. ενώ στον θαλάσσιο χώρο απέναντι από το τελωνείο βρίσκεται η οχυρωμένη νήσος Μερόπη.
Η οχυρωμένη νησίδα, η πυργοειδής βάρδια και το συγκρότημα του τελωνείου εντάσσονται στο ευρύτερο οχυρωματικό δίκτυο που προστάτευε την Καρδαμύλη και το λιμάνι της κατά τους προεπαναστατικούς χρόνους.